Wayfarer - den klassiske sejljolle

Den klassiske sejljolle.

Wayfarer-jollen er konstrueret af Ian Proctor i 1957 og er stadig uovertruffen som sødygtig turjolle og kapsejladsjolle - takket være den stadige udvikling som jollen har gennemgået - således er sidste skud på stammen den nyudviklede Wayfarer World fra 1998.

Opdatering: Nyeste Wayfarerjolle er Mk4 fra 2007, bygget af Hartley Laminates. På mange måder en videreudvikling af Wayfarer World, med fokus på at gøre jollen konkurrencedygtig i kapsejlads.

Wayfareren er en international klasse med 10.000 joller fordelt mellem Danmark, Norge, Sverige, Irland, England, Skotland, Wales, Canada og USA.

Som turbåd er Wayfareren yderst rummelig og sikker - så her har man en enestående chance for at tage hele familien med på en tryg jollesejlads - både børn og hundehvalpe.

Wayfareren egner sig helt specielt godt til sejlads i de danske farvande. Den bjerger sig - i hænderne på den erfarne sejler - fantastisk godt på åbent hav. Og den er med sin svingkøl perfekt til fjorde og søer - lavt vand er ingen hindring for at sejle.

Som Mogens Just - OL-sejler i Starbåd - udtrykker det:
“Det er den mindste jolle, hvor man stadig har fornemmelsen af båd. På kryds sejler den ikke på, men i vandet. Og så planer den i frisk vind.

Den er dejlig at sejle. Man mærker det i hele båden, når den er i balance - så svæver den - en rigtig god fornemmelse.”

Wayfareren kan desuden let trækkes op stranden, hvor man så kan overnatte i telt eller i båden.

Fjerne farvande nås hurtigt med trailer efter almindelig personbil.

Wayfareren kan på tur rumme 4 -5 voksne og til kapsejlads sejles den sædvanligvis af 2, men klassereglerne tillader gerne flere.

Om båden.

Den internationale sejlmager Tom Carlsen - Carlsen Sails - sagde følgende efter en testsejlads i en toptunet kajsejladsversion:

“Wayfareren er en fremragende jolle til kombination - den har begge egenskaber - både de til tur og de kapsejlads. Den kan bære noget grej - telt osv. Og så er der et kapsejladselement i den.

Den egner sig godt som en oplæringsbåd for yngre sejlere. Sejlere som ikke vil sejle optimist - de der vil have den fælles følelse, der ligger i det at være flere i båden. Der synes jeg, man går helt galt i byen med optimisten. Kun 5 - til 10 % går videre efter optimisten. Her vil en båd som Wayfareren egne sig væsentlig bedre til at give den sociale fornemmelse, som man har i sejlsport ved at være flere i en båd.

Man kan jo sejle den 3 eller 4 børn eller måske en voksen og nogle børn.

Wayfareren er i øvrigt en ret positiv jolle at sejle.

Trimmulighederne i Wayfareren gør, at det er muligt og nemt at gå videre - Wayfarerens trim er dem, du finder i andre bådtyper.

Tekniske data.

- Længde 4,83m
- Bredde 1,86m
- Dybgang 0,20 - 1,17m

- Storsejl 8,9m2
- Genua 4,3m2
- Fok 2,8m2
- Spiler 13,5m2

Sejlklar vægt ca. 200 kg.

Kapsejlads

Faktisk får Wayfarerklassen al for lidt opmærksomhed, det er synd. Jollen aftvinger sig nemlig øjeblikkelig respekt, hos de kapsejlere der prøver den.

Ulla Riber, tidl. europajollesejler, med ved WM i ’79 og ’85 og med til for-OL i Posan ’87 i 470 jolle, sejler nu Wayfarer med Elisabeth Geday, tidl. europajolle - 12’er ved WM i ’87.

“Jeg tænkte på at sejle Yngling, men blev overtalt til at prøve Wayfarer. Og jeg blev virkelig positivt overrasket. Den har forbløffende gode sejlegenskaber. Den indeholder alt hvad en kapsejladsbåd skal. De 3 gode sejl - genua, store og spiler.

I letvind og starter er det en kunst at holde den i gang, det er virkelig en udfordring.Den har gode trim, ikke for mange, sejlads er stadig det primære.

Og så er det en rigtig hyggelig klasse af modne sejlere, meget dygtige - specielt taktisk.”

Per Larsen, 505-sejler, siger bl.a. om sin første Wayfarer kapsejlads:

“…Vi lægger permakrum ind i masten , ved at give voldsomt kick, masten bliver trukket bagud i sporet, kicken slækkes og masten bliver stående. Lidt hjem i bomudhalet, hæver hanefoden, trimmer genuaen og så er der perfekt balance. Det “tunge” skrog gør at vi har opskud nok til at sejle fra vindstribe til vindstribe.

Smilet begynder at brede sig.”

Andet end kapsejlads.

Når man køber en Wayfarer - er det enkelt.
En god brugt med trailer og kapsejladsklar rockertrim koster: 20 - 30.000 kr

Når man køber en Wayfarer - beholder man sin familie, der bliver ikke grundlag for optøjer og skilsmisser.

Man kan tage hele familien med på en Wayfarersejltur i en Italiensk sø om sommeren og stadig have råd til skiferien om vinteren.

Når man køber en Wayfarer - får man ikke lov til at rode i blinde med sin båd og dens trim. Der er altid en masse til at hjælpe ved kapsejladserne eller på Ranzausminde.

Ikke mindst på Ranzausminde - her bliver børn trukket med, men snart er de blevet teenagere. Og så skal de lige med for at være sammen med vennerne fra alle de tidligere somre. Hilse på vennernes nye kærester og deres kære gamle bedsteforældre.

Jollen kan umiddelbart sejles af enhver bare nogenlunde sejlkyndig besætning. Det er et plus, at den ikke har trapez - ikke al den akrobatik - man kan træne vendinger med det samme. Og så kan den sejles af en person, en mixed besætning, såvel som af en forældre med et stort barn.

Wayfaren kan faktisk bære, at man er mange i båden uden at den derved ændre sejlegenskaber.

top